In het kader hieronder vind je een overzicht van de vijf meest recente blog berichten die ik op deze site heb geplaatst met direct daaronder mijn nieuwste blogpost. Ik vind het leuk om jullie reacties op mijn verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen, kun je op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier hier.

07 Mar 2018 - Been there, done that, got the t-shirt: PANIEK in de GGZ!
Veel mensen hebben baat bij de effecten van meditatie en mindfulness. Maar er zijn toch ook veel mensen die het zweverig gezwets of onzin vinden. De stem is hypnotiserend hoor ik vaak, of 'hoe kom ik nou tot rust door stil te staan bij mijn linkerknie?' En dan wordt er ook nog eens van je verwacht dat je alles maar accepteert en loslaat, alsof dat zo makkelijk is hoor ik je al denken. Nee, mindfulness vergt veel van je en de oefeningen zijn soms ook lachwekkend, bijvoorbeeld met aandacht een rozijn eten. En tegenwoordig wordt meditatie of mindfulness te pas en te onpas gebruikt en lijkt het voor alles de oplossing, van stoppen met roken tot afvallen, tot angst en depressieve klachten. Het is dan ook niet gek dat mensen die mindfulness beoefenen zwevers of navelstaarders of zelfs kwakzalvers worden genoemd.

Maar.. Mindfulness is wel degelijk een effectief bewezen behandelmethode. Jon Kabbat-Zinn heeft met mijn MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) programma talloze mensen met (chronische) pijnklachten geholpen. En het is ook bewezen effectief bij het voorkomen van een depressie of bij angstklachten. Het is alleen niet zo dat het voor iedereen de juiste behandelmethode is, je moet ervoor openstaan en je moet gemotiveerd zijn om door te zetten. Een training duurt namelijk 8 weken en er wordt van je verwacht dat je gedurende die 8 weken dagelijks tijd vrij maakt voor je oefeningen. Het is namelijk niet zo dat 'een vleugje mindfulness' je verlost van al je klachten en problemen.

Tuurlijk is het zo dat mindfulness en meditatie 'vage' begrippen omvat en dat het een beroep doet op je imaginatie. Dit kan ervoor zorgen dat je in eerste instantie weerstand voelt, dat je denkt waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen. Maar dat is menselijk en realistisch. De eerste effecten merk je pas als je die drempel bent gepasseerd. En dat is wat veel mensen niet willen, die drempel overgaan. En ja, dan is het makkelijk om ons mindfulness beoefenaars en trainers zwevers of kwakzalvers te noemen.

Mindfulness heeft wel degelijk effect en bij (langdurige) beoefening zul je meer afstand kunnen nemen van intrusieve (negatieve) gedachten en gevoelens. Zul je meer bewust aanwezig zijn in het hier en nu en je dus beter kunnen concentreren en effectiever functioneren. Ook leert het je omgaan met tegenslagen of pijn en ongemak.
Mindfulness is geen quick-fix, het is een training die vraagt om oefening en het aanleren van de juiste technieken (zoek daarom ook een trainer die hierin is opgeleid!). Het zal ook niet al je problemen of klachten voor je oplossen, het leert je ermee omgaan en anders tegenaan te kijken.

Ik kwam hiermee omdat ik al een poos geconfronteerd wordt met allerlei uitlatingen over mindfulness, positief en negatief en soms zelfs lachwekkend. Maar vandaag las ik ook de blog van Mathijs en hij heeft een mooi stuk geschreven over de effecten van mindfulness: https://medium.com/@matthijssteeneveld/mindfulness-een-introductie-a1b1a4943556#.jdiw9zasw

Interesse gekregen in mindfulness? Ik start binnenkort weer met een groepstraining van de 8-weekse cursus en geef ook individuele trainingen.

Liefs,
Michelle
Geplaatst op 05 Jan 2017 door Michelle


<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Volgende >>

psycholoog coenen amsterdam
Michelle Coenen
  • Psycholoog NIP
  • Afspraak op korte termijn
  • Vergoedingen mogelijk
Vraag of interesse?

Je kunt natuurlijk altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.
Ik hoor graag van je!